Informatii de baza despre instalatii fotovoltaice si energia solara
In momentul in care doriti sa optati pentru configurarea unei instalatii fotovoltaice, stiti deja ca aceasta foloseste energia solara pentru a genera energie electrica.
Produsa din razele soarelui, energia solara fotovoltaica este in crestere. Intre beneficiile sale de mediu si economice, prezinta un anumit numar de avantaje care atrag din ce in ce mai multe companii, dar si proprietari de case.
Despre acest subiect vom discuta in randurile de mai jos, unde veti putea afla si cum functioneaza o instalatie fotovoltaica.
Instalatii fotovoltaice si energia solara
Energia solara fotovoltaica este o sursa de energie care depinde de soare. Curata, gratuita, inepuizabila si disponibila in intreaga lume, este folosita in principal pentru producerea de energie electrica prin intermediul senzorilor fotovoltaici.
Energia solara fotovoltaica poate fi folosita si pentru producerea de caldura. Nu vor fi folosite insa panouri fotovoltaice ci este nevoie de colectoare termice.
O instalatie fotovoltaica si un sistem fotovoltaic inseamna acelasi lucru. Scopul este de a produce energie electrica. Cum? Prin conversia directa a luminii primite de la soare.
Pentru ca un sistem fotovoltaic sa functioneze, este nevoie de trei componente. Iata care sunt acestea: panouri solare fotovoltaice, un invertor si un contor.
Impreuna, capteaza energia furnizata de soare, o transforma in energie electrica si o redistribuie catre case si cladiri conectate la retea.
Panourile solare sunt instalate pe randuri si conectate intre ele. Pot fi instalate pe acoperisurile cladirilor dar si la sol, acolo unde exista suficient spatiu si nu exista elemente care sa tina umbra.
Ele capteaza lumina soarelui si o transforma in curent electric direct. Invertorul transforma energia electrica in curent alternativ.
Acest curent alternativ este extrem de important in conditiile in care este folosit pentru utilizarea aparatelor electrocasnice, pentru iluminat si alte cele.
Contorul masoara cantitatea de curent injectata in retea. In cazul in care centrala fotovoltaica se afla pe un amplasament izolat si nu este conectata la retea, energia electrica produsa este stocata in baterii. Electricitatea poate fi folosita si direct (autoconsum).
Se spune ca productia de energie electrica este „intermitenta”, dat fiind faptul ca este direct legata de conditiile de lumina solara.
Pentru satisfacerea nevoilor de energie electrica ale populatiei, energia solara fotovoltaica este utilizata asadar, pe langa alte surse de energie.
De ce as alege autoconsumul de energie produsa de panourile solare?
Atunci cand va ganditi la configurarea unei instalatii fotovoltaice, in mod evident autoconsumul reprezinta o prioritate.
Autoconsumul de energie inseamna consumul de energie pe care o produceti la fata locului. Scopul acestei abordari este de a produce suficient pentru a acoperi o parte din propriile nevoi de energie electrica.
Autoconsumul poate proveni din diverse surse de energie (soare, vant, caldura etc.), dar energia solara fotovoltaica este cea mai populara.
Electricitatea verde produsa de panourile solare este transformata in curent alternativ pentru alimentarea aparatelor electrice din locuinta: incalzire, electrocasnice etc.
Intrucat perioadele de productie si consum de energie electrica nu coincid intotdeauna, se apreciaza ca pentru o locuinta utilata, fara sistem de stocare, ponderea autoconsumului este intre 20 si 50%.
Sistemele de control al consumului electric (rezervor de apa calda etc.) si chiar bateriile pot optimiza aceasta rata.
Este rentabila o astfel de instalatie?
Cu siguranta, este rentabila configurarea unei instalatii fotovoltaice. Energia solara este o energie regenerabila inepuizabila care nu consuma resurse fosile.
De asemenea, panourile solare nu emit CO2 odata in functiune. Ca sa intelegeti mai bine, veti contribui intr-o mica masura la reducerea poluarii.
Apoi, exista si beneficii economice. Este adevarat ca investitia poate fi destul de mare. Dar, dupa ce incepeti sa consumati propria energie electrica, nu veti mai avea grija facturilor. Veti scapa de cheltuieli lunare semnificative.