joi , iulie 18 2024
Breaking News
Home / Casa si Gradina / Instalatii Electrice Fotovoltaice

Instalatii Electrice Fotovoltaice

Este recomandata alegerea unor instalatii electrice fotovoltaice?

In ultimii ani, numarul proprietarilor de cladiri care au optat pentru instalatii electrice fotovoltaice a crescut in mod considerabil. Aici nu ne referim doar la proprietarii de case ci si la proprietarii de cladiri comerciale sau industriale. In randurile de mai jos aveti posibilitatea de a descoperi unele dintre motivele datorita carora, a crescut numarul cladirilor care au astfel de instalatii.

Instalatii electrice fotovoltaice: Prezentare pe scrurt

Instalatiile electrice fotovoltaice sunt sisteme deosebit de eficiente, care capteaza lumina provenita de la soare, si o transforma in energie electrica, folosind celule fotovoltaice.

Instalatii Electrice FotovoltaiceAceste celule pot fi fabricate din siliciu sau din alte materiale semiconductoare. Aceste materiale, in momentul in care sunt expuse la lumina solara, genereaza energie electrica.

Trebuie sa mai scoatem in evidenta si elementele care alcatuiesc o astfel de instalatie. Ei bine, aici discutam despre panouri solare, invertori, baterii pentru stocarea energiei si alte echipamente necesare pentru control sau pentru monitorizare.

Avantajele unei instalatii electrice fotovoltaice

O astfel de instalatie cu panouri fotovoltaice ofera o serie de avantaje semnificative. Vom discuta pe scurt despre cateva dintre acestea, chiar acum:

1. Produc energie electrica dintr-o sursa regenerabila

Dintre toate beneficiile pe care le ofera panourile solare, cel mai important putem spune ca este reprezentat de faptul ca folosesc o sursa regenerabila de energie.

Practic, o instalatie electrica fotovoltaica poate fi folosita in toate zonele lumii si este disponibila in fiecare zi. Nu putem ramane cu siguranta fara energie solara, dar putem ramane fara alte surse de energie.

Energia solara va fi accesibila atata timp cat avem soare, prin urmare lumina soarelui ne va fi disponibila timp de cel putin 5 miliarde de ani, cand, potrivit oamenilor de stiinta, soarele va muri.

2. Costuri mai mici pentru facturile la electricitate

Dat fiind faptul ca veti consuma in mare parte energia produsa de instalatia de panouri fotovoltaice, facturile dvs. de energie vor scadea. Cat de mult economisiti la factura dvs. va depinde intr-o foarte mare masura de dimensiunea sistemului solar instalat, dar si de cata energie consumati.

De exemplu, exista situatii in care consumatorii de energie electrica obtin suficienta energie pentru propriul consum, si inca mai vand si catre reteaua de energie electrica. Acest lucru inseamna ca au curent electric gratis, si primesc si bani pentru surplusul de energie pe care o vand.

3. Costuri reduse de intretinere

Sistemele de energie solara au avantajul ca in general, nu necesita multa intretinere. Trebuie doar sa le pastrati relativ curate, asa ca va trebui sa le curatati de cateva ori pe an.

Daca nu doriti sa faceti personal acest lucru, exista firme specializate in curatarea panourilor fotovoltaice. Reparatii in general nu prea sunt necesare pentru aceste instalatii electrice fotovoltaice, mai ales ca au o durata de viata indelungata. In general, acestea pot avea o durata de viata de pana la 25 de ani, iar unele pot functiona chiar si mai mult.

De asemenea, dat fiind faptul ca nu exista piese in miscare in aceste instalatii electrice fotovoltaice, nu exista uzura. Invertorul este de obicei singura componenta necesita inlocuire dupa 5-10 ani, deoarece functioneaza continuu pentru a transforma energia solara in energie electrica.

In afara invertorului, cablurile mai necesita intretinere pentru a va asigura ca sistemul dumneavoastra de energie solara functioneaza la eficienta maxima.

Dar ca idee, dupa ce ati acoperit costul initial al sistemului solar, va puteti astepta la foarte putine cheltuieli pentru lucrari de intretinere si reparatii.

Posibile dezavantaje ale instalatiilor electrice fotovoltaice

Atunci cand vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, acestea pot avea si anumite dezavantaje. In primul rand, amintim faptul ca aceste instalatii au costurile initiale mari, incluzand aici toate componentele (panouri fotovoltaice, invertor, baterii, cablare si instalare).

Tot aici precizam faptul ca in eneral, aceste instalatii  fotovoltaice epind de lumina soarelui pentru a colecta eficient energia solara. Prin urmare, atunci cand cateva zile sunt mai innorate, ploioase, efectul poate fi vizibil asupra sistemului energetic.

Dar, cu toate posibilele dezavantaje care pot sa apara, numarul avantajelor este mai mare, iar acestea sunt mai evidente. Deci, este recomandat ca proprietarii cladirilor sa opteze pentru instalatii electrice fotovoltaice.

Check Also

Geamuri Termopan Brasov

Geamuri Termopan Brasov

Ce trebuie sa stiu inainte sa cumpar ferestre cu geamuri termopan Brasov? Ferestrele cu geamuri …

Close